donderdag 17 juni 2010

Salade Niçoise

Salade Niçoise


Net zo'n klassieker als Waldorf Salad, wat tevens betekent dat elke kok haar/zijn eigen versie heeft. Maar zolang je hem maakt met (1) iets vissigs, (2) tomaten, (3) aardappels, (4) gewone sla, (5) olijven en (6) vinaigrette, denk ik dat ze in het zuiden van Frankrijk hier best wel blij van worden.

Nodig:

1 kropje sla
paar aardappelen
paar tomaten
2 ons boontjes
blikje tonijn in olie (maar andere vis in olie mag ook)
paar olijven
2 eieren
als u nog wat verse kruiden in de buurt hebt, peterselie of zo, staat dat wel leuk

(Dan de saus, officieel bekend als dressing. Er is iets voor te zeggen om die apart te geven: niet-aangemaakte sla kunt u een dag of wat afgedekt in de koelkast bewaren, terwijl aangemaakte sla de volgende ochtend verlept is. Zomaar een dressing: gelijke delen slaolie en slasaus (of mayonaise maar die is duurder), scheutje azijn, wat peper, beetje mosterd. En dan goed doorroeren of in een afgesloten potje en schudden maar.)


Het voorbereidende stuk bestaat uit het koken van de aardappels en de boontjes, die niet helemaal gaar moeten zijn. Ik zou zeggen, 10 minuten voor de aardappels en 5 minuten voor de boontjes. Ondertussen was je de sla en de tomaten, en kook je de eieren (goed hard, 10 minuten of zo). Aardappels en boontjes afgieten, even wat koud water erbij, en de aardappels in dunne plakjes snijden. Sla in blaadjes verdelen, eventueel in stukjes scheuren. Tomaten in stukjes snijden. Blik vis opendraaien en olie afgieten. Vinaigrette maken. Eieren in partjes snijden.



Vier borden klaarzetten. Bedekken met de sla. Hoe je de rest verdeelt mag je zelf weten, maar ik kan me voorstellen dat je de aardappels op een bergje bij elkaar legt, idem boontjes, idem tomaten. En daar dan de vis, eieren en olijven bovenop. Vinaigrette eroverheen scheppen, en je hebt een voorgerecht waar de eetclub bijna de vingers mee op eet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten