vrijdag 23 juli 2010

ratatouille

Ingrediƫnten:

1 blik gepelde tomaten (400 gram),
2 aubergines (samen circa 300 - 400 gram)
2 courgettes (samen circa 300 - 400 gram)
1 kleine (of 1/2) rode paprika
1 kleine (of 1/2) groene paprika
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
1volle theelepel verse tijmblaadjes (of een afgestreken theelepel gedroogde)
1/2 (afgestreken) eetlepel suiker
1 eetlepel citroensap (of azijn)
2 volle eetlepels fijngesneden verse basilicum

BEREIDEN:


De tomaten uit het blik halen en op een diep bord leggen - het tomatensap in het blik laten en bewaren.
De tomaten in grove stukken snijden.
De aubergines, courgettes en paprika's wassen.
De courgettes (met schil) in circa 1 centimeter dikke plakken snijden. Grote plakken door midden of in vieren snijden.
De aubergine (ook met de schil) in stukken snijden, zo'n beetje net zo groot als de stukken courgette.
De paprika's halveren en kroon en zaadlijsten verwijderen. Ook in stukken snijden.
De uien pellen en snipperen.
De knoflook pellen en fijn hakken.
De olijfolie verwarmen in een grote wijde pan en de uien er goudgeel in fruiten.
De aubergine, courgette, paprika en knoflook bij de uien in de pan doen en er peper en (dun) zout over strooien.

De hittebron hoog zetten en de ratatouille omscheppen tot de stukken aubergine en courgette een kleurtje beginnen te krijgen. Let op: Blijf goed scheppen zodat de stukken groente niet aan de bodem vast bakken, lukt het niet ze los te houden en dreigen ze aan
te branden stop dan met bakken - voeg in geen geval extra olie toe. (Vooral de aubergine is net een spons en zal die extra olie meteen opzuigen. De aubergine kan dan geen vocht (en smaak) meer uit het gerecht opnemen en dat is nu juist wel de bedoeling bij ratatouille).

Verder (als de groente gebakken is):
Voeg de helft van de in stukken gesneden tomaten en al het tomatensap toe (uit het blik en van het bord).
Strooi de tijm en de suiker in de pan, voeg het citroensap toe en schep de ratatouille om.
Laat de ratatouille - zonder deksel - circa 20 minuten stoven op een matige hittebron tot de groenten gaar (zacht) zijn en het vocht in de pan ingekookt is tot een dikke tomatensaus. Let op: Schep af en toe een keer om en controleer de stand van zaken.

Nog even en we gaan dit weer op de skottle maken. In Frankrijk kun je kant en klare groente pakketten kopen met deze groente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten