vrijdag 25 februari 2011

Moussaka (zie hier)

Ingrediënten voor 4 personen


•2 flinke aubergines (600 gram in de winkel gewogen )
•3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram)
•3 vette tenen knoflook
•2 grote uien (uien en knoflook fijnsnijden)
•500 gram rundergehakt
•1 el olijfolie
•1 blik tomaten + het sap (Blokjes, heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner).
•1 blikje tomatenpuree ( 140 gram)
•1 el gedroogde Oregano + 1 tl voor door de saus
•Peper
•Zout
•Wat nootmuskaat.
•½ theelepel kaneel.
•1 flinke kneep rode peper uit tube. (te koop bij supermarkt o.a. A.H.)
•60 gram Parmezaanse (of andere pittig belegen geraspte kaas.)

•Voor de bechamel saus
•50 gram boter
•50 gram bloem
•200 ml room (je kan ook slankroom nemen)
•300 ml melk




Voorbereiding

•Oven voorverwarmen op 200 °C.

•Zet alle ingredienten klaar, weeg af enz. dan heb je alles bij de hand en werkt het snel.
•Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun.
•Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet.
•Was de aubergines,droog ze af snijd ze in plakken niet te dik niet te dun.
•Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten).
•Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan.
•Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren.

Bereidingswijze

•Voor gehaktsaus.
•Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 el olijfolie.
•Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is.
•Voeg dan toe;
•De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1 eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de ½ tl kaneel.
•Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt.



•Bechamelsaus;
•De boter smelten maar niet bruin laten worden.
•Bloem in ene keer erbij doen en heel goed roeren.
•Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de melk en de room toe.
•(De hoeveelheid melk/room hangt echt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder, je ziet het vanzelf aan de saus.)
•Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is.
•Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 tl Oregano.
•Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
•Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor.

•Vet een ovenschaal in met wat boter.
•Leg een laagje aardappelschijfjes
•Strooi er wat kaas over.
•Laagje aubergines.
•Laag gehaktsaus.
•Laag aardappels
•Wat kaas
•Laag aubergines
•Gehaktsaus.
•Dan de bechamelsaus erover gieten.
•Wat geraspte kaas.



•Zet in de oven voor ongeveer 1 uur.

Lang geleden dat ik Moussaka heb gemaakt en ik was het recept ook al vergeten. Nu vond ik op smulweb dit recept en dit was ook "mijn" recept. Kaneel en nootmuskaat niet vergeten!!
Eten de kinderen een keer aubergine, zonder dat ze er erg in hebben. Verstopt tussen de aardappelplakjes en het gehakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten