donderdag 27 januari 2011

Lasgane met spinazie

Benodigdheden:
Voor 4 pers.

200 g diepvriesspinazie
75 g pijnboompitten
200 g verse lasagnevellen
400 g ricotta (of cottagecheese)
100 g geraspte Parmezaanse kaas
100 g geraspte Goudse kaas
1 dl kookroom
2 eieren
zout, peper
1 bolletje mozzarella (125 g)

Lekker met:

200 g kerstomaatjes
1 kleine komkommer
1 el olijfolie
1 el klein geknipte bieslook
enkele blaadjes basilicum
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de spinazie op laag vuur ontdooien, schep het over in een zeef en druk al het vocht eruit. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze op een vel keukenpapier afkoelen. Snijd de mozzarella in dunne plakken.

Snijd de lasagnevellen op maat voor een ovenvaste schaal (4 lagen). Meng in een grote kom de ricotta (of cottagecheese) met de Parmezaanse en Goudse kaas, de kookroom en de eieren. Breng op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal in met vloeibare margarine. Leg een laag lasagne op de bodem. Verdeel hierover een 1/3 van de spinazie, daarop 1/3 van de pijnboompitten en een 1/4 van de kaasvulling, dan weer op dezelfde manier achtereenvolgens een laag lasagne, spinazie, pijnboompitten en kaasvulling en herhaal dit tot slot nog een derde maal. Sluit af met een vierde laag lasagne en bestrijk deze met de resterende kaasvulling. Leg er tot slot nog de plakken mozzarella op.



Zet de schaal in de oven en laat de lasagne mooi goudbruin kleuren in 40 à 45 minuten.


Variaties

Lekker met een salade van gehalveerde kerstomaatjes en in blokjes gesneden komkommer, op smaak gebracht met olijfolie, verse groene kruiden(of aromat) en gemalen peper.

Lasagne (Nederlands vaak Lasagna) is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm.




In het Nederlands worden deze bladen lasagnabladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven).

De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Marche, Emilia Romagna en midden-Italië in het algemeen. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagne iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta, die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanjemeel: le lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten