vrijdag 3 december 2010

Kaasfondue

 kaasfondue recept


1 teentje knoflook
150 g Castello Blue
200 g belegen Goudse kaas op kamertemperatuur
250 g Leerdammer kaas op kamertemperatuur
3,5 dl droge witte wijn
1 eetlepel maïzena
3 eetlepels melk
zout
versgemalen peper
mespunt nootmuskaat
3 fijngesneden bosuitjes
5 takjes peterselie
verschillende soorten brood en andere dingetjes:
tomaatjes
komkommer
mini mais






Om dit kaasfondue recept te maken moet je de knoflook halveren en de fonduepan hiermee inwrijven. Dan kun je kiezen de knoflook mee te laten koken en er later weer uit te halen of aan het eind de knoflook erin te persen. Dit onderdeel van dit recept kun je zelf bepalen. De Goudse kaas en Leerdammer kaas raspen. Overigens kun je dit kaasfondue recept maken met alle soorten kaas. Als ze maar willen smelten. Ook dan is dit geen probleem als je eventjes de staafmixer in de kaasfondue. Dan lukt dit recept eigenlijk altijd.




Kaasfondue kazen langzaam laten smelten

Wijn in pan gieten en aan de kook brengen. Alle alcohol verdwijnt dan. Dus je bent er zeker van dat niemand raar tegen je gaat praten. Of om alles lachen, helemaal irritant. De geraspte kazen toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Kaasmengsel niet laten koken. Lukt het smelten niet helemaal? Zet dan de staafmixer er in. Staat nooit in en recept maar werkt wel prima. Als de kazen gesmolten zijn de Castello Blue toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Deze kaas smelt trouwens in drie tellen. Pers de rest van het knoflookteentje erboven uit als je daar zin in hebt.

Kaasfondue indikken

In kopje met een klein beetje maïzena met melk losroeren en kaasmengsel er doorroeren tot een homogene massa ontstaat. Wat aardappelzetmeel erbij gooien werkt ook en is eigenlijk veel makkelijker. Roer de fijngesneden bosuitjes en peterselie door de fondue. Breng de fondue op smaak met een klein beetje zout, peper en nootmuskaat. Fondue aan tafel op een brander zetten. Aan tafel af en toe roeren. Aan de fonduevork stukjes brood prikken en in saus dopen. Ondertussen alle complimentjes over dit recept in ontvangst nemen.

Kijk als je nu écht de blits wilt maken dan doe je de kaasfondue in een uitgeholde Italiaanse bol. Nou dan weten ze helemaal niet meer wat ze zien. Gewoon het kapje er af snijden (met een broodmes natuurlijk) en dan uithollen maar. Het brood doop je later gewoon weer in de fondue. En als dat op is… begin je aan de behuizing zelf.







Bij de kaasfondue drink je thee(witte wijn smaakt ook lekker)



(Nog iets om indruk mee te maken. Schenk er thee bij. Niet omdat dit nu zo lekker is maar dit is het originele drankje wat bij een kaasfondue recept hoort. De Zwitsers die de kaasfondue en recept hebben uitgevonden drinken hier heel vaak thee bij. De warme drank zorgt ervoor dat de kaas niet stolt in de maag. En dat kun je dan mooi eventjes vertellen aan tafel. )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten