dinsdag 31 mei 2011

Karjalan piirakka

Finse aardappel- of rijstpasteitjes: Karjalan piirakka





Vulling:

halve liter water
3 dl paprijst of risottorijst
9 dl melk
1,5 theelepel zout


Kook de rijst in het water tot het water is opgenomen
Voeg de melk toe en roer goed door
Kook het geheel zachtjes door gedurende 40 minuten, roer nu en dan
Voeg als laatste het zout toe

Pasteibodem:

2 dl koud water
1,5 theelepel zout
3,5 dl roggebloem
1,5 dl tarwebloem



(Voor de afwerking na het bakken: 50 gram gesmolten boter)

Kneed deze ingrediƫnten tot een soepel deeg
Laat het deeg een half uur rusten op een koele plek
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem porties deeg van ongeveer formaat mandarijn en rol uit tot dunne ronde lapjes van ca 15 cm doorsnede
Leg nu vullig op de middenlijn van de deeglapjes en vorm het pasteitje met de vingers, zodat het een elipsvorm krijgt met gegolfde randjes.
Bak de pasteitjes ongeveer 15 minuten en smeer de gesmolten boter hier over. Dan nog een paar minuten in een hete oven.


Over de pasteitjes wordt vaak een mengsel van 2 gekookte eieren, 50 gram zachte boter en desgewenst 125 gram cottage cheese gesmeerd. Dit heet munavoi.

We zijn een paar dagen naar Finland geweest en hebben oa een kookworkshop gevolgd en dit koekje leren maken. Elke vrouw moet dit koekje kunnen klaar maken, anders zal ze niet trouwen werd ons verteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten