maandag 27 september 2010

Zuurkool

1 kg aardappelen
1 pond zuurkool (naturel)
1 bl annanas
3 eetlepels boter
3 jeneverbessen
zout
1 rookworst

Bereiding
Schil de aardappelen en snijdt ze klein. In een pan aardappelen met zuurkool in ruim water een klein half uurtje laten koken. Verwijder de jeneverbessen.
Daarna alles stampen en smeuïg maken met boter en annanassap. En de stukjes annanas toe voegen. Rookworst warm maken en serveren. En met fijn gesneden blik boterhamworst, dit vinden de kinderen dan weer erg lekker.

Vanavond ga ik creme fraiche er aan toevoegen.
Wat is creme fraiche?

Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20 °C rusten. Het is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner is.

Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd. De kans op schiften blijft namelijk ook bij crème fraîche nog steeds bestaan. Het geeft het gerecht een romige frisse smaak. Een goed alternatief voor de crème fraîche is de koksroom. Door toevoeging van bind- en smaakmiddelen is kokroom beter geschikt om in warme gerechten te verwerken. Crème fraîche is erg geschikt voor koude sauzen en zoete gerechten. Men kan de room verwerken in sladressings, of het mengen met vers fruit (zoals verse aardbeien). De room kan wat zoeter worden gemaakt met vanillesuiker. Bij pastagerechten komt de romige smaak ook goed tot zijn recht.

Dacht ik al romig, dus nu geen boter toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten