donderdag 2 september 2010

De herfst komt.

Hier een kalender van de groente en fruit die seizoens gebonden zijn.
Tuurlijk kun je aardbeien in mei kopen...vaak duur en weinig smaak.
Meestal ben je ook goedkoper uit, wanneer je seizoens groente of fruit koopt.
En ik ben met dit weer al half in de herfst. Noten, appels, peren...

Hier een appelperen taart:
Deeg:
225 gram tarwebloem
100 gram boter
1 ei
1 snufje zout
50 gram suiker

Vulling:
750 gram lichtzure appels en peren
sap van 1 citroen
75 gram suiker
1 tl kaneel

Kruimeldeeg:
100 gram tarwebloem
60 gram suiker
1 snufje kaneel
70 gram boter


en een vorm van 26 cm doorsnee

1 De bloem met de in stukjes gesneden boter, het ei, de suiker en een snufje zout tot een bal kneden, in folie wikkelen en ongeveer 1 uur in de koelkast leggen.
2 De appels en de peren schillen, in vieren snijden en in partjes verdelen. Besprenkelen met het citroensap. Mengen met de suiker en de kaneel.
3 Voor het kruimeldeeg de bloem mengen met de suiker en de kaneel. De boter laten smelten en wat laten afkoelen. Vervolgens langzaam bij het bloemmengsel druppelen en met een vork losjes erdoor mengen, tot er kruimels ontstaan. Laten afkoelen.
4 De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een cirkel en hiermee een ingevette vorm bekleden en een rand vormen van ongeveer 2 cm hoog. De appel- en peerpartjes op het deeg leggen en bestrooien met kruimeldeeg.
5 In de hete oven in ongeveer 40 min bakken tot de taart mooi bruin is. Even laten rusten en dan uit de vorm halen. Op een keukenrooster laten afkoelen.

En bij 4 kun je hazelnoten roosteren en in stukjes hakken en mengen met peer/appel. En ergens eind november spijs op de bodem van je appeltaart leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten