maandag 31 mei 2010

Samosa's en raita

Samosa's

1 ui (gesnipperd)
2 el currypasta
100 gram doperwten (gekookt)
100 gram aardappels (gekookt en in blokjes)
2 stengels koriander
filodeeg
olie (om te frituren)
1 el bloem
water

Materialen
Kwast, frituurpan

Bereiden
Fruit in een zware pan de ui in een beetje olie. Als de ui zacht wordt, voeg dan de currypasta toe. Roer dit even om en doe de aardappel en doperwten erbij. Bak dit samen even. Roer intussen de bloem in een beetje water tot er een soort lijmconsistentie ontstaat. Zet dit apart.


Neem een velletje filodeeg en leg hier met een lepel in een hoek een beetje van het groentemengsel. Smeer met de kwast een beetje van het bloemmengsel aan de randen van het deeg. Vouw het deeg om en om totdat er een mooi driehoekje ontstaat. Je moet je voorstellen dat je een vlag opvouwt, dat gaat vanuit een punt naar het midden toe zodat er een driehoek ontstaat. Sla al het deeg om, zodat de randen goed dicht zijn. Gebruik het bloemmengsel om alles vast te plakken.

Herhaal dit totdat de groentemix op is.

Zet de frituurpan aan en als de olie heet is bak je de samosa's totdat het deeg goudbruin is. De inhoud is al gekookt, dus dit duurt letterlijk minder dan twee minuten. Niet weglopen!


Hoe pittiger je de samosa maakt, hoe lekkerder het smaakt met een yoghurt raita . Je kunt eindeloos varieren met de inhoud. Probeer rundergehakt, gekruid met Indiaase kruiden, of bloemkool en doperwt.


Raita

200 ml volle yoghurt
1/2 komkommer
1 tl komijnzaad
1/2 tl zout

Bereiden
Bak in een droge koekenpan de komijnzaadjes tot ze goudbruin zijn en geurig worden. Niet er bij weglopen!

Snij de komkommer in kleine stukjes en meng deze met de overige ingredienten door de yoghurt. Proef of het zout genoeg is. Als het te zout is kun je meer yoghurt toevoegen. Let dan wel op dat de komijnsmaak aanwezig blijft.

Laat even staan zodat de smaken kunnen mengen. Lekker bij samosa's of linzencurry. De yoghurt werkt goed als anti-brand bij een pittig gerecht.

Voor een extra kick strooi je iets chilipoeder over de raita als hij klaar is.

Variaties:
Komkommer en tomaat door de yoghurt
Voeg een uitje toe
Probeer een el gedroogde muntblaadjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten