zondag 31 juli 2011

Amuse

Binnenkort een informeel etentje maar zo leuk om daar toch een culi standje aan te geven. Dus deze amuse hapjes ga ik binnenkort maken. En de lekkerste wordt de opening van het etentje.
Bij de Xenos zijn hele leuke amuse glaasjes, lepels en bakjes te vinden.

Bereiden


1.Vul de glaasjes met stukjes gerookte kip en stukjes perziken (blik). Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetl kerrie-cocktailsaus en lepel dit in de glaasjes. Versier met sprietjes bieslook.

2.Vul de glaasjes 1/3 met stukjes fijne asperges (blik) en grijze garnalen. Meng mayonaise met wat chilipoeder en verse peterselie en lepel erover. Afwerken met klein plukje peterselie en een aspergekopje.

3.Vul de glaasjes met stukjes verse grapefruit of mandarijntjes (blik) . Hierover grijze garnalen. Meng een beetje vers grapefruitsap met whiskey-cocktailsaus en een drupje tabasco en lepel over garnalen. Afwerken met sprietjes bieslook.

4.Vul de glaasjes voor 1/3 met heel fijngeknipte boter-sla. Vul bij met garnalen, krabvlees of rivierkreeftjes. Meng 1 eetl mayonaise met 1 eetl cocktailsaus ,paprikapoeder scherp , en lepel dit in de glaasjes. Afwerken met kleine stukjes tomaat en een toefje peterselie of sprietjes bieslook.

5.Vul de glaasjes met mini reepjes komkommer en in stukjes geknipte gerookte zalm. Meng 1 eetl kruiden-roomkaas met 1 eetl melk en lepel dit bovenop de zalm. Versieren met sprietjes bieslook.

6.Vul de glaasjes met reepjes krokante ijsberg-sla en kleine stukjes ananas. Een laagje garnalen, krab of tonijn. Meng 2 eetl mayonaise met enkele druppels citroensap en wat drupjes tabasco. Lepel in de glaasjes met een plukje peterselie of sprietjes bieslook


7.Vul de glaasjes met guacamole (saus). Hierop wat rucolasla, gerookte kip in reepjes en kleine stukjes tomaat. Meng 2 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel room en wat pittige kerriepoeder. Lepel in de glaasjes

Bij alle glaasjes naar eigen smaak specerijen zoals peper , zout , chilipoeder en paprikapoeder toevoegen en gebruik het liefst verse kruiden zeker bieslook , peterselie en basilicum

zaterdag 30 juli 2011

Bijna alles uit blik

Ingrediënten


1 eetlepel olie
1 salami (worst, 250 g), in blokjes
1 grote ui, fijngesnipperd
1 gele paprika, schoon en in reepjes
1 blik chilibonen (425 g)
1 blik tomatenblokjes
1 blik maïskorrels

Verhit de olie in een grote wok. Bak de salamiblokjes hierin tot ze bruin beginnen te kleuren. Schep de uisnippers en de paprikareepjes erbij en bak ze tot de uisnippers beginnen te kleuren. Roer nu de chilibonen, de tomatenblokjes met aanhangende saus en de maïs door dit mengsel. Laat dit geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Dit is onze 1e campingmaaltijd. Snel en lekker! Er komt geen koelkast aan te pas. En ook nog eens super snel klaar.

vrijdag 29 juli 2011

Zomerstampotje

Met dit weer krijg je zin in stampot, nu een zomers stampotje.

Ingrediënten


1,5 kilo kruimige aardappelen
1 pot snijbonen (ca. 300 gram)
2 stronken witlof, in stukjes gesneden
250 gram magere spekblokjes
1 eetlepel honing
125 milliliter creme fraiche
olie
peper
zout



Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen met wat zout in ca. 20 minuten gaar. Verwarm de snijbonen in de magnetron gedurende 4 minuten op 600 Watt (of gewoon op het vuur in een pan). Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes hierin uit, lekker krokant. Roer de honing en 2 eetlepels water erdoor. Stamp de aardappelen met de creme fraiche(voeg evt melk en boter toe wanneer het net smeÏg genoeg is) en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de snijbonen er door heen. Schep de stukjes witlof er door heen. Neem de spekjes uit de pan en strooi ze over de stamppot. Maak een kuiltje en schenk hierin de honingjus in.

Bitterballen

Vandaag bitterballen gemaakt met de ragout van gisteren.
Balletjes gedraaid, daarna door de bloem, eiwit en paneermeel gehaald.
2 minuten in de frietpan. Erg lekker.
Zorg er wel voor dat de bitterballen rondom in de paneermeel zit. Anders loopt de vulling er uit.

sinaasappel met creme

Ingrediënten


3 handsinaasappels
2 dl melk
50 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
5 eierdooiers
200 ml slagroom



Sinaasappels uitpersen en de uitgeholde helften bewaren. In pan sinaasappelsap aan de kook brengen en laten inkoken tot ca. 1/2 dl. In pan met dikke bodem melk, suiker en vanillesuiker op laag vuur aan de kook brengen. Eierdooiers in kom schuimig kloppen. Melk al roerend door eierdooiers mengen. Mengsel terug in pan schenken en al roerend tegen kookpunt aan brengen tot crème dikker begint te worden.En de geweekte gelatineblaadjes toevoegen.Nog even goed door warmen tot gelantine opgelost is. Pan van vuur nemen. Sinaasappelsap door crème roeren en in ca. 30 minuten laten afkoelen tot kamertemperatuur, af en toe roeren. Slagroom stijfkloppen en luchtig door crème spatelen. Sinaasappelhelften vullen met crème en in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.

donderdag 28 juli 2011

ragout van kip

Ingrediënten


3 enkele kipfilets
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
3 kippenbouillontabletten
125 g boter
100 g bloem
250 g champignons in dunne plakjes
peterselie fijngesneden
3 bosuitjes fijngesneden.

Doe 2 liter water in een grote (soep)pan en leg hierin de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en de bouillontabletten. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de kip op laag vuur een half uur trekken. Laat de bouillon afkoelen en verwijder de kruidnagels . Haal de kipfilets uit de pan. En snijd het vlees in kleine stukjes. Verwarm de bouillon opnieuw. Smelt 100 gram boter in een (steel)pan met dikke bodem en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat. Smelt in een koekenpan de rest van de boter en fruit hierin de champignons. Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe. Laat even doorwarmen en breng op smaak met zout en peper. Garneer met fijngesneden bosui. Lekker met rijst of in bladerdeegbakjes.
Ik heb nog ragout over, daar ga ik morgen kroketten van maken.

dinsdag 26 juli 2011

Tonijnsalade

Ingrediënten:

1 struik bleekselderij
1 blikje tonijn op water
1 blikje ananas
1 blikje maïs
2 augurken
mayonaise
zuur van augurken
aromat of andere kruiden

Bereiding:

De bleekselderij schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Water van de tonijn afgieten. Maïs uit blik goed afspoelen onder de koude kraan en laten uitlekken. Ananas en augurken in kleine stukjes snijden. Tonijn, maïs, ananas, augurken, beetje zuur van de augurken, mayonaise en aromat toevoegen aan de bleekselderij en goed door elkaar mengen.

Het lekkerste is de salade even te laten staan om de smaak erin te laten trekken, maar let erop dat de salade dan wel koel staat.

maandag 25 juli 2011

Mosselen

Gekookt lust ik ze echt niet maar op deze manier vind ik ze verrukkelijk:
Ingrediënten


1 kilo mosselen (groot), schoongemaakt
2 sneetjes oud witbrood
2 teentjes knoflook, gepeld
3 takjes peterselie
75 g zachte roomboter
40 g oude kaas, geraspt
zout en (versgemalen) peper

Mosselen in grote pan leggen. 2-3 Eetlepels water toevoegen. Mosselen afgedekt op hoog vuur ca. 5-8 minuten verwarmen tot schelpen opengaan. Mosselen afgieten en uit schelpen nemen. Elke mossel in één schelphelft terugleggen. Schelpen naast elkaar op bakplaat zetten. In keukenmachine brood, knoflook en peterselie fijnmalen. (blender en staafmixer lukken ook wel maar kosten iets meer tijd) Boter en kaas erdoor mengen en zout en peper naar smaak toevoegen. Botermengsel over mosselen verdelen. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bakplaat ca. 10 cm onder hete grill schuiven en mosselen in ca. 3 minuten gratineren ook oesters vind ik op deze manier heel lekker.

Wrap met zalm

Ingrediënten:

Tortilla
Kruidenkaas (Bv. Philadelphia)
Gerookte zalm
Verse bieslook


Bereiding:

Smeer een tortilla voor ¾ in met de kruidenkaas van Philadelphia. Bedek dit dan met een aantal plakken gerookte zalm. Rol de tortilla strak op en snij hem in 6 verschillende stukken. Mooi garneren met verse bieslook en klaar!

Ook lekker:

Tortilla
Philadelpia naturel
mosterd
kipfilet (vleeswaren)
rucola

Smeer de wrap in met Philadelpia en mosterd, leg er een paar plakjes kipfelet op en nog wat rucala.
Rol de tortilla strak op en snij de tortilla in 4 stuken.

zondag 24 juli 2011

Fruitsalade

*Ingrediënten:


appel
peer
meloen
perzik
aardbeien
ananas
pitloze druiven
kiwi,
citroensap
slagroom of zure room
honing
sinaasappelsap



Bereiding:


*Kies fruit naar smaak en seizoen. Snijd het fruit in kleine stukjes en meng het. Besprenkel het met citroensap. Meng slagroom, honing en sinaasappelsap en schenk dit bij het serveren over de salade.

Tiramisù

Ingrediënten voor 8 personen

2 dl espressokoffie
175 gram lange vingers
1 eetlepel suiker
150 gram mascarpone
1 eierdooier
250 gram slagroom
2 eetlepels marsala (of amaretto)
cacaopoeder



Bereiding

Schenk de helft van de espresso in een plat schaaltje. Doop de helft van de lange vingers met de niet-gesuikerde kant in de espresso en leg ze in een diepe schaal.

Klop de suiker, mascarpone en eidooier los. Klop de slagroom stijf en spatel dit door het mascarponemengsel.

Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers.

Doop de rest van de lange vingers in de espresso en leg ze op de roomlaag. Sprenkel de marsala erover en bestrijk met de rest van het roommengsel.

Bestrooi met cacaopoeder.



Zet de tiramisù eventueel tot circa 1 uur voor gebruik in de koelkast; serveer op kamertemperatuur.

maandag 18 juli 2011

Vakantie

Het is vakantie en slecht weer. Tijd om in de keuken te staan en wel met kids.
Deze week gaan we maken:
Frkandelbroodjes
Saucijnenbroodjes
huzarensalade
en wortelcakejes

Foto's volgen nog.

zondag 17 juli 2011

Hartig in een soepkom

Ingrediënten voor 4 personen


•vloeibare margarine
•gerookte kipfilet (500 gram), in stukjes gesneden
•250 gram champignons, schoongeveegd en in plaajes gesneden
•2 dunne preien, gewassen en in ringen gesned
•50 gram bloem
•2,5 dl kippenbouillon
•3 dl room
•2 ons diepvries doperwtjes
•een kop verse dragon, gehakt
•peper en zout
•1 teentje knoflook, geperst
•4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
•1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

Verwarm de vloeibare margarine in een braadpan en fruit hieriin de prei zacht. Voeg de champignons toe en bak even mee. oeg de bloem toe en roer tot het begint te borrelen. Dan de kippenbouillon erbij gieten en al roerend laten koken tot de saus begint te binden. Giet dan de room erdoor. Doe de gerookte kipflet erbij en roer op het laatst de erwtjes erdoor. Even laten pruttelen. Maak op smaak met peper, dragon en eventueel zout.

Schep het kipmengsel in 4 ingevette ovenvaste kommen en dek die af met het bladerdeeg en vouw het om de rand vast. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en prik hier en daar een gaatje in het deeg. Zet de kommen ongeveer 25 minuten in het midden van de oven totdat het deeg goudgeel is.



Serveertips

Lekker met een gemengde groene salade (fris?e, rucola, veldsla), omgeschud met een lichte dressing van balsamico

vrijdag 15 juli 2011

Vinaigrettes

Dressing top 5


De vijf lekkerste vinaigrettes en sauzen voor een snelle salade:

•Thousand island dressing: Pureer 1 hardgekookt ei, 1 sjalot, 1/4 rode paprika, 5 olijven, 2 takjes peterselie, 2 tl tomatenketchup, 100 ml mayonaise en 50 ml yoghurt in de blender of keukenmachine. Lekker bij groentesalades.

•Honing-mintdressing: Doe 2 el fijngehakte verse munt, 2 tl honing, 1 el balsamico azijn, 2 tl sinaasappelsap en 3 el olijfolie in een potje en schud alles goed. Lekker bij salades met fruit.

•Arabische dressing: Hak 2 lente-uitjes fijn en doe dit in een potje met 2 el fijngehakte verse koriander, 1 el azijn, 1 el citroensap, 1 tl komijn en 6 el olijfolie en schud alles goed. Lekker met tomaat en ontkiemde zaden als alfalfa, of bij een bonensalade met tomaat en maïskorrels.

•Blauwe-kaasdressing: Pureer 50 g Roquefort of Danish Blue, 3 el olijfolie, 100 ml zure room of biogarde yoghurt, 1/2 el (sherry)azijn en wat peper in de blender of keukenmachine. Deze dressing kun je variëren met een teentje knoflook uit de knijper. Lekker bij wat steviger slasoorten als krulandijvie en spinazie.

•Oriënt dressing: Vermaal 50 g geroosterde hazelnoten in de vijzel en doe hierbij 1 el azijn, 1 el lichte soyasaus of Tamari (reformwinkel), 1 1/2 el notenolie, 1 el zonnebloemolie en 1 tl fijngehakte rode peper (anders peper uit de molen). Goed doorkloppen met een vork. Lekker bij bijtgaar gekookte en afgekoelde broccoli met taugé.

donderdag 14 juli 2011

Zalmspinazietaart

Ingrediënten



100 gr gerookte zalm
5 plakjes deeg voor hartige taart , ontdooid
1 teen knoflook, fijngesneden
3 eieren
100ml slagroom
1 pak spinazie
1 bakje roomkaas met kruiden
8 cherrytomaatjes, gehalveerd


 Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed de vorm met het deeg.En verdeel de zalm over de bodem. Verhit  de boter in een koekenpan, voeg  de knoflook toe en bak 3 min. Laat even afkoelen.  Klop de eieren los in een grote kom. Meng de slagroom, de spinazie, de roomkaas en het de knoflook erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de vulling in de springvorm en druk de tomaatjes in het spinaziemengsel bak de taart 35 min. in het midden van de hete oven.

dinsdag 12 juli 2011

Salade met kip

Ingrediënten voor 4 personen


• 500 gram gekookte pasta (penne)
• 300 gram gerookte kip
• 150 gram feta
• 250 gram cherry tomaatjes
• 1 komkommer
• 150 gram spinazie
• 75 gram rucola
• 150 gram rode pesto
• 50 gram pijnboompitten
• zout/peper
• olijfolie



Bereidingswijze

Kook de pasta in ongeveer 10 minuten gaar.
Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze bruin kleuren. Op deze manier komen de oliën vrij en krijgen ze nog meer smaak.
Bak vervolgens de spinazie in een pan zodat deze slinkt.
Giet de pasta af als deze klaar is met koken en roer de pesto er doorheen.
Snijd de kip, komkommer en tomaat in kleine stukjes en voeg vervolgens alle ingrediënten bij elkaar en meng ze goed.
Breng het geheel nog op smaak met wat olijfolie, zout en peper.

zondag 10 juli 2011

Gamba's en mie

Mijn 'snelle' favoriet:




Bak in een beetje olijfolie 1 venkelknol in stukjes gesneden. 10 min.
Voeg toe 200 peultjes, 2 tenen knoflook, 200 g paddestoelen en peper en zout. Bak dit ook 5 min.
Voeg dan 100 gram rivierkreeftjes en 100 g gamba's toe. En bak dit ook weer 5 min.
Vervolgens 200 ml creme fraiche (evt kookroom) en twee flinke scheuten chilisaus.
Kook 400 gram mie, en meng het allemaal door elkaar.

Dit kreeg ik van iemand door gemaild nav een receptenkettingbrief. Het lijkt mij wel lekker.
Nog niet zelf gemaakt.
Ik heb venkel nu een aantal keren verwerkt en gegeten maar ik vind het wel lekker.

Wrap met groente

Voor 4 personen:

8 wraps
500 gr gemengde groente (worteltjes, boontjes,ui, broccoli etc)
geraspte kaas
1 bekertje zure room
ijsbergsla

Roerbak de gemengde groente en voeg naar smaak zout,peper en paprikapoeder toe.
Zet de wraps met de geraspte kaas onder de grill. Tot de kaas gesmolten is. Beleg de wrap met de geroerbakte groente en verdeel de ijsberg sla er over. En tot slot een flinke lepel zure room.