zondag 29 augustus 2010

Eigen kookboek

Mijn fotoboeken maak ik altijd via de Hema.(gemakkelijk en mooi) maar nu je kun er ook een digitaal kookboek zelf maken en thuis in boekvorm krijgen.
Ik zal toch snel eens mijn lekkerste recepten op zoeken en mijn eigen boek maken.

Koken zonder pakje of zakje

Ik kook meestal zonder pakje of zakje, dus dit boek staat op mijn lijstje.
Vandaag de tomatensoep uit deze serie gemaakt.

1 kilo tomaten
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
olijf olie
balsamicoazijn
zout/peper

Alles in een metalen schaal in de oven op 200 gr. Na een 1/2 uur is alles zacht, warm en pruttelt. Ik heb de staafmixer er nog op gezet en daarna door de zeef.

Het rook fantastisch maar de smaak was zeker anders dan uit een pakje. En het lijkt mij voor de pakjes en zakjes koker toch wel wennen.

zaterdag 28 augustus 2010

Verstopte dronken appeltjes

Ingrediënten:


1 deciliter amaretto
100 gram rozijnen
4 goudrenetten
50 gram amandelschaafsel
2 eetlepels bruine suiker
kaneel
sap van een 1/2 citroen
1 eidooier, losgeklopt
6 plakjes bladerdeeg
1/4 liter slagroom(stijf geslagen)
roomijs



Bereiding:

Oven voorverwarmen op 225 °C. De amaretto verwarmen de rozijnen er aan toevoegen,even apart zetten. De appels schillen klokhuis verwijderen,en de appel in blokjes snijden. Meng de gesneden appel met de amarettorozijnen, amandelschaafsel, suiker, kaneel en de citroensap.Doe dit alles in een ingevette platte ovenschaal. De lapjes blader deeg uitrollen tot één grote lap om de appel te bedekken. Snijd de overhangende rand af .(Versier de taart met de restjes deeg in leuke figuurtjes.) Deeg bestrijken met de opgeklopte eidooier. Bak de taart in 25 minuten mooi goudbruin. De taart iets laten afkoelen.Verdelen over de bordjes, leg er een bolletje ijs naast en garneer met de stijf geslagen slagroom.

Eet smakelijk.

vrijdag 27 augustus 2010

Fussili met een romige baconsaus

Ingrediënten:


150 bacon dik gesneden
150 g ham dik gesneden
400 gram fussili
3 stengels bleekselderij
2 eetlepels olijfolie
1 bakje oesterzwammen
2 teentje knoflook
1 deciliter koffieroom
1/2 deciliter melk
200 gram verse roomkaas1 theelepel tijm
zout,peper
50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:

In een pan met ruim kokend water en een scheutje olijfolie, zout,de fussili beetgaar koken.Met een dunschiller harde nerven van de bleekselderijstengels schillen.Stengels in kleine stukjes snijden.Oesterzwammen in stukjes snijden.Bacon en ham in reepjes snijden .In braadpan olie verhitten,de stukjes bacon en ham al omscheppend knapperig bakken.Knoflook pellen en in kleine stukjes snijden en toevoegen.Met schuimspaan ham en bacon op een bord scheppen Vervolgens bleekselderij en oesterzwammen in circa 3 minuten al omscheppend gaar bakken. Koffieroom, melk, roomkaas en tijm toevoegen.Al roerend de roomkaas laten smelten tot een mooi gebonden saus ontstaat. Gebakken bacon en ham toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.Fussili afgieten, Doe de Fussili over in een schaal en giet de saus er overheen.

Serveren met stokbrood en knoflookboter

Eet smakelijk.

donderdag 26 augustus 2010

Champignons met Italiaanse kruiden

Ingrediënten:


1 zakje Italiaanse kruidenmix
2 bakjes champignons(1pond)
5 eetlepels olijfolie
2 theelepels citroensap
2 eetlepels droge witte wijn
2 theelepels kruiden bouillonpoeder
vers gemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook


 Bereiding:

In kopje kruidenmix fijnknijpen.Champignons schoonvegen met keukenpapier, en in vieren snijden.Olie verhitten in een koekenpan.De champignons,kruidenmix,citroensap,wijn en bouillonpoeder erbij doen.Laat het geheel onder af en toe roeren bruin en gaar worden.Verdeel de champignons over de borden en serveer er geroosterd brood bij.

Eet smakelijk.

woensdag 25 augustus 2010

Chocomoussetaart

Ingredïenten:
volkoren biscuitjes
 4 blaadjes witte gelatine

75 g boter
 1 dl melk
120 g witte chocolade
 5 dl slagroom
120 g pure chocolade


Verkruimel de koekjes door ze in een plastic zakje te doen en er met een deegrol over heen te gaan (doe een tweede plastic zakje er omheen om te voorkomen dat het zakje stuk gaat).

Smelt de boter en roer het koekkruim erdoor, Verdeel het mengsel over de bodem van een met bakpapier beklede sp ringvorm (24 cm) en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Laat de bodem in de koelkast opstijven.

Week de gelatine 5 min. in koud water. Breng de melk aan de kook en los er, van het vuur af, de goed uitgeknepen gelatine in op.Breek de witte en de pure chocolade in stukjes boven aparte schaaltjes. Verwarm beide schaaltjes samen gedurende ong. 3 minuten op 360 watt in de magnetron tot de chocolade gesmolten is (vooral niet te lang verwarmen). Roer de chocolade goed door elkaar en voeg vervolgens aan ieder schaaltje de helft van het gelatinemengsel toe. Roer dit geheel goed door elkaar. Laat de beide chocolademengsels afkoelen, maar niet helemaal opstijven.

Klop de slagroom stijf en verdeel dit over het witte chocolademengsel en het pure chocolademengsel. Houd 4 el van de witte mousse apart en doe de rest over in de vorm. Verdeel de bruine mousse erover. Lepel de achtergehouden witte mousse over de taart en roer met een vork door de bovenste laag van de taart, zodat er een marmereffect ontstaat.


Laat de mousse in 2-3 uur in de koelkast opstijven.

dinsdag 24 augustus 2010

spaghetti Bolgnaise

Ik ben al dagen op zoek naar het lekkerste recept voor de spaghetti Bolgnaise. Kijk naar dit filmpje, zet het geluid niet en zie dat je gewoon je eigen smaak moet volgen. Gewoon blijven proeven.

Ik heb soms best gelachen

Een alinea uit koken voor klunzen: (er staan ook zeker hele leuke recepten tussen)

Trendy?


Eh, nee... Trendy is deze site niet. Behoorlijk a-trendy, als ik Intermediair mag geloven. In een artikel getiteld "We zijn uitgekookt" in Intermediair van 18 december 2003 wordt gesteld dat Nederland steeds minder kookt, en dat volgens deskundigen over een paar jaar de helft van de Nederlanders niet eens meer zal kunnen koken. Een en ander wordt onderbouwd met diverse cijfers:

Bij 7 van de 10 gezinnen staat regelmatig een kant-en-klaarmaaltijd op tafel.
20 procent ontbijt niet meer.
Niet meer dan 20 procent doet boodschappen aan de hand van een boodschappenlijst.
De gemiddelde Nederlander staat per dag 8 minuten in de keuken; 30 jaar geleden was dat tweeëneenhalf uur. (Eerlijk gezegd komt zowel het eerste als het tweede me nauwelijks waarschijnlijk voor.)
Meer dan de helft van de boodschappen bestaat uit bewerkte producten.

Los van de vraag of die cijfers exact juist zijn: die trend is er inderdaad. Kijkt u maar naar wat men in boodschappenkarretjes heeft geladen. (Leuke bezigheid voor als je in de rij staat: proberen te schatten welk bedrag de klant voor je zometeen gaat afrekenen.) Het lijkt me echter onverstandig. Het kost behoorlijk wat meer. Intermediair leverde er een test van kant en klaar boerenkoolstamppot bij: per kilo van EUR 3,15 tot EUR 5,78. Voor vier personen hebt u dan 2 kilo nodig. En worst zat er bij 2 van de 6 geteste maaltijden bij. Dat kunt u zelf een stuk goedkoper voor elkaar krijgen.



De gezondheid van dergelijke maaltijden zal wel in orde zijn. Zoveel vertrouwen heb ik toch ook nog wel in de diverse leveranciers. Elders in dat artikel wordt prof. Van Boekel, hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde te Wageningen, geciteerd: "De voornaamste risicofactor is de consument. Die rommelt maar wat aan in zijn keuken." Ten aanzien van sommige keukens kan ik dat onderschrijven. U vindt echter in dit werkje diverse tips om de hooggeleerde heer gerust te stellen. (En trouwens: als ik diverse tv-programma's mag geloven is het met de hygiëne in restaurants, broodjeswinkels en andere eetwarenleveranciers ook niet altijd 100% in orde...)



De tijdsbesparing wordt regelmatig als argument gebruikt: hups in de magnetron, ondertussen flesje wijn opentrekken, das af, pak uit, pieppieppiep en klaar is de warme hap. Op zich juist. Maar, hoewel ik me er af en toe ook toe moet zetten, vind ik koken ook een rustgevende bezigheid. En dat afdraaien mag dan best een half uur of drie kwartier kosten.



En nog een argument om zelf te koken: het assortiment aan kant-en-klaarspul is niet onbeperkt. Volgens mij heb je na maximaal twee weken het hele scala afgewerkt. Jakkes, alweer tagliatelli met zalm. Hè bah, alweer ajam pedis. Nee hè, niet nog eens fettucine con frutto di mare. Als u zelf kookt, zult u na enige tijd ook hetzelfde op tafel zien verschijnen. Maar dat is dan niet saai, dat is dan een succesnummer.



Dus, met uw goedvinden ga ik hier lekker ontrendy bezig zijn. Lekker eigenwijs met je kont tegen de krib. Om deze diatribe te eindigen met een citaat uit dat artikel: "Door de week koken mensen niet meer, maar in het weekend, als er vrienden langskomen, sloven ze zich uit in hun peperdure keukens." Kijk. En dan moet je natuurlijk wel enig benul hebben wat je aan het doen bent. Anders maak je geen indruk op die vrienden. Lees verder

maandag 23 augustus 2010

Broccolisoep

Ingredienten:

 eetlepels Parmezaanse kaas

250 g koelverse ravioli spinazie
8 eetlepels kookroom light
600 g broccoli in roosjes
2 groentebouillontabletten
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui gesnipperd



Bereiding:
In diepe pan olie verhitten en ui 3 minuten bakken. ¼ van broccoliroosjes apart houden, rest door ui scheppen.
1250 ml heet water erbij schenken, bouillontabletten erboven verkruimelen.
Soep aan de kook brengen en 12 minuten koken.
Soep pureren met staafmixer of in blender (of boven andere pan door zeef wrijven).
Kleine broccoliroosjes en ravioli aan soep toevoegen en ongeveer 2 minuten
meewarmen. Kookroom door soep roeren en even doorwarmen. Op smaak
brengen met peper.
Soep in diepe borden of kommen scheppen. Kaas in schaaltje erbij serveren.

zondag 22 augustus 2010

Mosterdsoep

Ingredïenten: (voor 4 pers)
2 eetlepels boter
3 preien
3 eetlepels GROVE mosterd (bijv. Maastrichtse of Doesburgse)
3 aardappelen, in blokjes
7½ dl kippenbouillon (van tablet mag)
2 dl slagroom
zout en peper
2 eetlepels fijngesneden bieslook




Boter verhitten en prei hierin ca. 6 minuten bakken. 2 eetlepels mosterd en aardappelen toevoegen en ca. 4 minuten meebakken. Bouillon erbij schenken en mengsel aan de kook brengen. Op zacht vuur ca. 20 minuten laten koken. Soep pureren en zeven. Soep opnieuw aan de kook brengen, slagroom toevoegen en soep met zout en peper op smaak brengen. 1 eetlepel mosterd door soep roeren en soep in mooie terrine schenken. Voor serveren soep met bieslook bestrooien.

Lekker met geroosterd stokbrood en kruidenboter.

vrijdag 20 augustus 2010

Aardappelsalade

Ingredïenten:


Voor 4 personen:



- vastkokende aardappels (600 g)
- mayonaise (4 eetlepels)
- bosuitjes (2 stuks)
- verse peterselie (2 eetlepels)
 

- ontbijtspek (6 plakjes)
- ham (6 plakjes)
- eieren (4 stuks)
- rucola (85 g)
- paprika's (2 geroosterde)
- augurkjes (10)
- verse basilicum (3 eetlepels)



Bereiding:

Schil de vastkokende aardappels. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Hak de verse peterselie fijn. Hak de verse basilicum fijn. Halveer de ontbijtspek en de ham. Kook de eieren. Snijd de paprika¿s in reepjes.
Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook ze in weinig water met zout in 5-8 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet goed uitlekken en meng ze dan in een kom met de mayonaise, bosui en verse kruiden.
Breng op smaak met zout en peper.
Bak de plakjes spek knapperig in een droge koekenpan. Rol de plakjes ham op en snijd de eieren in partjes.
Verdeel de rucola over een schaal, schep de aardappelsalade in het midden en leg de partjes ei, plakjes spek, rolletjes ham, paprikareepjes om.

donderdag 19 augustus 2010

Salade met pasta en gerookte kip

INGREDIËNTEN:

Voor 4 personen


• 500 gram gekookte pasta (penne)
• 300 gram gerookte kip
• 150 gram feta
• 250 gram cherry tomaatjes
• 1 komkommer
• 150 gram spinazie
• 75 gram rucola
• 150 gram rode pesto
• 50 gram pijnboompitten
• zout/peper
• olijfolie

OMSCHRIJVING:




Kook de pasta in ongeveer 10 minuten gaar.
Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze bruin kleuren. Op deze manier komen de oliën vrij en krijgen ze nog meer smaak.
Bak vervolgens de spinazie in een pan zodat deze slinkt.
Giet de pasta af als deze klaar is met koken en roer de pesto er doorheen.
Snijd de kip, komkommer en tomaat in kleine stukjes en voeg vervolgens alle ingrediënten bij elkaar en meng ze goed.
Breng het geheel nog op smaak met wat olijfolie, zout en peper. Eet smakelijk van

woensdag 18 augustus 2010

Tomaten gevuld met quacamole

Voor de quacamole:


•3 rijpe avocado’s
•1 rijpe tomaat
•2 groene pepers
•bosje koriander
•1 limoen
•1 sjalot
•1 teen knoflook
•peper/ zout


Snijd de avocado’s doormidden. Door met een scherp mes op de pit te slaan haal je de pit er zo uit.

Schep het vruchtvlees van de avocado’s met een lepel in een schaaltje en prak het fijn met een vork.
Voeg limoensap toe, in stukjes gesneden tomaat, groene peper, koriander, sjalot en knoflook.
Meng het geheel goed. En breng op smaak met peper en zout.

Vul de tomaten met de quacamole en garneer met een paar stukjes tomaat en een takje koriander of platte peterselie.

dinsdag 17 augustus 2010

Spinazietaart met ei

Ingrediënten:


1 pak filobladerdeeg (diepvries, 225 g)
6 eieren
1 pak spinazie (deelblokjes, 450 g)
2 tomaten
4 eetlepels vloeibare margarine
1 pakje roomkaas met kruiden (125 g)



Bereiden

Filodeeg op kamertemperatuur laten ontdooien. Helft eieren in ca. 7 min. hard koken, pellen en in plakjes snijden. Spinazie in magnetron laten ontdooien en in zeef vocht eruit drukken. Oven voorverwarmen op 200 °C. Tomaten in kleine blokjes snijden. Filodeeg uit verpakking nemen en uitvouwen. Met kwastje 3 vellen bestrijken met margarine, op elkaar in vorm leggen. Dit 2 keer herhalen, telkens iets verspringen. Rest van eieren loskloppen met roomkaas, zout en peper. Spinazie met roomkaasmengsel en tomaat mengen. Helft van mengsel in vorm leggen, eiplakjes erover verdelen. Rest van spinaziemengsel in vorm leggen. Laatste vel filodeeg in stukjes scheuren en over taart strooien. Taart in ca. 45 min. goudbruin bakken.
 Je kan ook cherrytomaatjes halveren en deze in het spinaziemengsel drikken.

We zijn weer thuis en hebben nu de beschikking over een oven. Ook weer heel fijn.

maandag 16 augustus 2010

Frittata met franse olijven

Ingrediënten:

4 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook
2 courgettes, in blokjes
8 eieren
100 g groene olijven zonder pit
1 eetlepel gedroogde tijm







Bereiden:



Verhit in een grote hapjespan (of een skottelbraai) de helft van de olie en fruit hierin de ui met de knoflook goudbruin. Voeg de courgette toe en bak die al omscheppend nog 10 minuten mee. Klop de eieren los in een grote kom en roer het gebakken courgettemengsel en de olijven erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en schenk het eimengsel erin. Dek de pan af met een deksel of groot bord en laat de frittata in 20-25 minuten op laag vuur gaar worden.



Het is wel Spaans maar met de franse olijven is het lekker eten op de camping. En mijn mond gaat nu uitscheuren van de vele franse stokbroden.

Een bruine boterham met kaas zal

zondag 15 augustus 2010

Naanbrood met spinazie

Ingrediënten:
2 el olie
2 uien, in partjes
2 vleestomaten, in blokjes
1 teen knoflook, gesnipperd
2 el kerriepoeder (potje 35 g)
1 pak spinazie à la crème (750 g, diepvries voordeelpak)
1 beker salade kaasblokjes (200 g), uitgelekt
1 pak Indiase naanbrood Knoflook & Koriander (280 g, Patak's)



Bereiden

Stap 1 Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg de blokjes tomaat, de knoflook en het kerriepoeder toe en roerbak 1 minuut. Schep de spinazie erbij en laat deze al roerend ontdooien. Schep de kaasblokjes erdoor en warm ze mee. Stap 2 Halveer de naanbroden en rooster ze in een broodrooster op de hoogste stand (of onder de ovengrill). Serveer ze met de spinaziecurry.

zaterdag 14 augustus 2010

Tortilla met gehakt

Ingrediënten:


1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
4 eetlepels olijfolie
2 tomaten
500 g rundergehakt
1 rode peper, fijngehakt
1 aubergine, in dunne repen van 5 cm
1 rode paprika, in dunne repen
4 eetlepels volle yoghurt
2 eetlepels mayonaise
8 bloemtortilla's (zacht)
1 blikje tomatenpuree (70 g)



Voorbereiden

In koekenpan ui en 2 teentjes knoflook 2 min. in 1 el olie fruiten. Tomaten ontvellen, halveren en zaadjes verwijderen. Vruchtvlees in blokjes snijden. In kom gehakt mengen met tomaat, ui, rode peper en 1/2 tl zout. Mengsel laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Rest van olie in koekenpan verhitten. Aubergine en paprika 10 min. bakken, op smaak brengen met zout en peper. Groenten in schaal scheppen en laten afkoelen. Yoghurt, mayonaise, rest van knoflook met 1 el water tot knoflooksaus roeren. Op smaak brengen met zout en peper en tot gebruik in koelkast bewaren.



Bereiden

Oven voorverwarmen op 200 °C. Auberginemengsel verwarmen. Tortilla's dun met tomatenpuree bestrijken en gehaktmengsel erover verdelen. Tortilla's per 4 stuks tegelijk ca. 10 min. in oven bakken. Pizza's aan tafel met auberginemengsel beleggen en oprollen. Saus ernaast serveren.

donderdag 12 augustus 2010

Pita gevuld met kip

Ingrediënten:


2 kipfilets (ca. 400 g)
1 rode paprika
1 ui
1 teentje knoflook
5 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel azijn
1 zak gemengde ijsbergsla (200 g)
1 pak shoarmabroodjes
1 bakje houmous (200 g) bakje



Bereiden

Oven op 220 °C voorverwarmen. Kip in blokjes snijden en met zout en peper bestrooien. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Van 3 el olie, knoflook, azijn, zout en peper dressing roeren en met ijsbergsla mengen. In koekenpan rest van olie verhitten. Kip 8 min. bakken. Ui en paprika toevoegen en 2 min. meebakken. Mengsel met zout en peper pittig op smaak brengen. Shoarmabroodjes 6-8 min. in oven afbakken. Broodjes met kip-paprikamengsel en houmous vullen. Met ijsbergsalade serveren.

dinsdag 10 augustus 2010

Pitabroodje met tonijn

Ingrediënten:

1 kleine tomaat

1 sjalotje
85 gram tonijn (blikje of folieverpakking)
Witte Peper Gemalen
2 eetlepels mayonaise
¼ theelepel(s) knoflookpoeder
¼ theelepel(s) dille
zout
2 blaadjes sla
2 pitabroodjes


Tomaat wassen, vocht en zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
Sjalotje pellen en klein snijden.
In schaaltje tomaat, sjalot, tonijn, witte peper en wat zout door elkaar mengen.
Mayonaise, knoflook en dille erbij doen en alles door elkaar scheppen.
De pitabroodjes in een broodrooster of onder de hete grill toasten, opensnijden en vullen met sla en tonijnmengsel.

maandag 9 augustus 2010

Zoete komkommer met zalm

Klaar in 10 minuten

Ingrediënten (Voor 2 personen)

½ komkommer, in stukjes van 1 cm gesneden
1 tl bruine suiker
1 el witte-wijnazijn
1 blik Wilde Roze Zalm (213 g), uitgelekt – Verwijder indien gewenst het vel en de graatjes.
1 el gehakte verse dille (optioneel)
een handvol gemengde slablaadjes
Zout en peper



Bereiding

1.Doe de komkommer, suiker en azijn bij elkaar en flink op smaak brengen met zout en peper. Doe de zalm in een kom en prak in stukjes met een vork, op smaak brengen met zout en peper, voeg de dille toe.
2.Meng de komkommer met de zalm en klaar om te serveren.
Lekker op toast als voorgerecht.

zondag 8 augustus 2010

Spinazie spaghetti

Ingrediënten


300 g spaghetti
2 eetlepels olijfolie
2 x 300 g spinazie, vers
2 tenen knoflook, geperst
1 beker crème fraîche (125 ml)
100 g gemalen jonge kaas (zak a 175 g)
1 zakje walnoten (50 g), grof gehakt



Bereiden

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin een kwart van de spinazie. Voeg steeds een flinke hand spinazie toe als de vorige hoeveelheid spinazie een beetje is geslonken. Bak tot slot de knoflook 1 minuut mee. Roer de crème fraîche en de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de spaghetti door de spinazie en verdeel over 4 borden. Bestrooi met de walnoten.

vrijdag 6 augustus 2010

Warm weer salade

Ingrediënten:


500 g penne (pasta)
4 eetlepels olijfolie
200 g blauwaderkaas (bijv. gorgonzola), verbrokkeld
2 eetlepels gedroogde oregano
2 sjalotjes of kleine uien, fijngesnipperd
2 komkommers in reepjes
1 zak rucola (sla, 75 g)



Bereiden

Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en houd wat van het kookvocht apart. Roer de olie om met 2 eetlepels kaas en 1 eetlepel water. Breng op smaak met (oregano en) peper. Schep het mengsel met de ui door de pasta. Wil je de pasta wat smeuïger maken, roer er dan nog wat achtergehouden kookvocht door. Laat de pasta afkoelen. Schep de afgekoelde pasta om met de komkommer en de rucola en bestrooi hem met de rest van de kaas en (versgemalen) peper naar smaak.

Je kan er ook een andere kaas in doen.

donderdag 5 augustus 2010

Sardines in een salade

Ingrediënten (Voor 2 personen)

1 blik  Sardinesfilet zonder graat in zonnebloemolie (95 g), uitgelekt
55 g zwarte olijven
140 g cherrytomaten, doormidden gesneden
85 g fetakaas, in blokjes gesneden
½ komkommer, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
2 – 3 el olijfolie
1 el witte-wijnazijn
Zout en peper



Bereiding

1.Doe de sardines in een kom en verdeel ze in kleine stukjes'. Doe de olijven, tomaten, fetakaas en komkommer er bij.
2.Besprenkel met olijfolie en witte-wijnazijn en roer licht om.
3.Breng verder op smaak met zout en peper.

woensdag 4 augustus 2010

Vulsaam soepje


Ingrediënten:


1 bakje ricotta (kaas, 250 g)
50 g pijnboompitten, geroosterd
1 zakje basilicum (15 g), fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 ciabatta's (brood)
500 g half-om-halfgehakt
1 ei, losgeklopt
2 eetlepels olijfolie
1 courgette, in kleine blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1 venkelknol, in smalle partjes
4 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
4 runderbouillontabletten
1 zak rucola (sla, 75 g)
50 g pittige kaas (bijv. grana padano), grofgeraspt



Bereiding:

Meng de ricotta met de pijnboompitten, het basilicum, 1 teen knoflook en zout en peper. Snijd de ciabatta's overdwars. Verdeel de kruidenricotta over de onderste helften, dek af met de bovenste helften en druk goed aan. Verpak ze strak in folie. Meng het gehakt met 1 teen knoflook, het ei en zout en peper. Draai er balletjes van. Verhit de olie in een soeppan. Bak de courgette, paprika en venkel 5 minuten. Voeg de tomaten- en bouillonblokjes en 2 liter warm water toe. Breng aan de kook, voeg de balletjes toe en laat op laag vuur nog 15 minuten zachtjes koken. Snijd de ciabatta's in repen. Schep de soep in kommen of borden en garneer met de rucola en kaas. Serveer met de kruidenricottarepen.

maandag 2 augustus 2010

Nog een frans broodje

Ingrediënten

1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 rode ui
2 eetlepels verse tijm blaadjes
4 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld
4 dikke plakken brood (bijv. pain de campagne), zelfgesneden
100 g roquefort of andere blauwaderkaas



Bereiding:

Snijd de aubergine, de courgette en de paprika in grove blokjes. Snijd de rode ui in dunne partjes. Hussel de groenten door elkaar in een schaal. Voeg de tijm, 2 eetlepels olie en wat peper toe en pers 1 teen knoflook boven de groenten. Meng goed en marineer de groenten 20 minuten op kamertemperatuur



Verdeel de groenten over de grillmand en bestrooi ze met fijn (zee)zout. Rooster de groenten boven matig heet vuur in ca. 15 minuten beetgaar.(of bak ze in de koekepan) Bestrijk het brood met de rest van de olie en rooster het naast de grillmand aan beide kanten goudbruin en krokant.(of doe het brood in een broodrooster) Halveer de andere knoflookteen in de lengte en wrijf het snijvlak over de bovenkanten van het geroosterde brood. Leg de knoflooktoast op vier borden. Schep de gegrilde groenten erop en verkruimel de roquefort grof erboven.

Lekker voor de tent met een glaasje rose.

zondag 1 augustus 2010

Croque op de camping

Ingrediënten:


1 boule au beurre (brood)
50 g boter, op kamertemperatuur
1 el dijonmosterd (potje 215 g)
150 g gruyère (kaas), geraspt
100 g achterham (biologisch)
4 eieren
4 el verse bieslook, fijngesneden

Bereiding:


1. Snijd 8 sneetjes van de boule au beurre. Bestrijk beide kanten van de sneetjes dun met boter. Bestrijk 1 kant dun met mosterd en bestrooi met gruyère. Leg er 1 plak achterham en vervolgens een sneetje brood op. Druk licht aan. 2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Wacht tot de pan heet is en leg de tosti's er per 2 in. Bak de tosti's in ca. 8 min. goudbruin, en keer ze na 4 min. 3. Verhit, terwijl de laatste 2 tosti's bakken, in een grote koekenpan de rest van de boter. Bak de eieren 3 min. (voor een zachte eidooier) tot 5 min. (voor een gestolde eidooier) op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Leg de tosti's op 4 borden en leg het ei erbovenop. Breng op smaak met wat peper en zout. Strooi er een paar snippertjes bieslook over.

Na een lange reis zijn we aangekomen, zin om te koken heb ik dan niet meer maar op deze manier toch nog iets warms.