maandag 31 mei 2010

Gehaktballetjes in tomatensaus

Samosa's en raita

Samosa's

1 ui (gesnipperd)
2 el currypasta
100 gram doperwten (gekookt)
100 gram aardappels (gekookt en in blokjes)
2 stengels koriander
filodeeg
olie (om te frituren)
1 el bloem
water

Materialen
Kwast, frituurpan

Bereiden
Fruit in een zware pan de ui in een beetje olie. Als de ui zacht wordt, voeg dan de currypasta toe. Roer dit even om en doe de aardappel en doperwten erbij. Bak dit samen even. Roer intussen de bloem in een beetje water tot er een soort lijmconsistentie ontstaat. Zet dit apart.


Neem een velletje filodeeg en leg hier met een lepel in een hoek een beetje van het groentemengsel. Smeer met de kwast een beetje van het bloemmengsel aan de randen van het deeg. Vouw het deeg om en om totdat er een mooi driehoekje ontstaat. Je moet je voorstellen dat je een vlag opvouwt, dat gaat vanuit een punt naar het midden toe zodat er een driehoek ontstaat. Sla al het deeg om, zodat de randen goed dicht zijn. Gebruik het bloemmengsel om alles vast te plakken.

Herhaal dit totdat de groentemix op is.

Zet de frituurpan aan en als de olie heet is bak je de samosa's totdat het deeg goudbruin is. De inhoud is al gekookt, dus dit duurt letterlijk minder dan twee minuten. Niet weglopen!


Hoe pittiger je de samosa maakt, hoe lekkerder het smaakt met een yoghurt raita . Je kunt eindeloos varieren met de inhoud. Probeer rundergehakt, gekruid met Indiaase kruiden, of bloemkool en doperwt.


Raita

200 ml volle yoghurt
1/2 komkommer
1 tl komijnzaad
1/2 tl zout

Bereiden
Bak in een droge koekenpan de komijnzaadjes tot ze goudbruin zijn en geurig worden. Niet er bij weglopen!

Snij de komkommer in kleine stukjes en meng deze met de overige ingredienten door de yoghurt. Proef of het zout genoeg is. Als het te zout is kun je meer yoghurt toevoegen. Let dan wel op dat de komijnsmaak aanwezig blijft.

Laat even staan zodat de smaken kunnen mengen. Lekker bij samosa's of linzencurry. De yoghurt werkt goed als anti-brand bij een pittig gerecht.

Voor een extra kick strooi je iets chilipoeder over de raita als hij klaar is.

Variaties:
Komkommer en tomaat door de yoghurt
Voeg een uitje toe
Probeer een el gedroogde muntblaadjes

zondag 30 mei 2010

Stokbrood met kruidenboter

1 vers stokbrood 125 gram zachte boter
2 eetlepels tomatenpuree
½ eetlepel fijngesnipperde basilicum
½ eetlepel fijngesnipperde peterselie
1 uitgeperst teentje knoflook
½ eetlepel fijngesnipperde oregano
3 eetlepels Parmezaanse kaas

Roer de ingredienten door elkaar.

Snijd een stokbrood in grote plakken van ongeveer 3 cm dik, snijd schuin.
Smeer aan beide kanten van het brood de Italiaanse kruidenboter.
Wikkel het stokbrood in een lang vel dubbelgevouwen aluminiumfolie en maak de bovenkant goed dicht.
Stop het pakketje ongeveer 8 tot 10 minuten in een oven van 180 graden.

Oosterse biefstuk spiesjes (BBQ recept Vlees)

Ingrediënten
* Biefstuk van de haas 400 gr
* 1 ui
* 15 knoflook teentjes
* 4 el ketjap
* 1 el gembersiroop
* 1 paprika (geroosterd)
* 1 klontje boter
* 15 á 20 satéprikkers
* Zout en vergemalen peper


Voorbereiding
1 Meng de ketjap en gembersiroop in een kom.
2 Snij de biefstuk van de haas in blokken (2 x 2 cm.) en meng deze met de ketjap en gembersiroop en laat de biefstuk minimaal 2 uur marineren.
3 Snij de paprika in repen en leg het op de rooster van de barbecue.
4 Snij de knoflooktenen en de ui in stukken (2 x 2 cm) en smoor ze samen met een klontje boter in de pan.
5 Week de satéprikkers een uur in een bak met water.


Bereidingswijze
1 Rijg de biefstuk blokken om en om met de ui, knoflook en paprika aan de satéprikkers.
2 Leg de spiesjes circa 6 minuten op de barbecue en draai ze regelmatig om zodat ze niet verbranden.

woensdag 26 mei 2010

6 dressings

Ingrediënten voor 4 personen;

Dressing van basilicum, balsamicoazijn en pijnboompitten: 2 el balsamico-azijn 5 el olijfolie extra vierge
1 flinke handvol gehakte verse basilicum 1 flinke handvol pijnboompitten, geroosterd en gehakt zout en zwarte peper uit de molen.

Dressing van koriander en creme fraiche: 3 el olijfolie extra vierge
3 el creme fraiche 3 tl dijon mosterd 2-3 el citroensap 2 handjes vol verse koriander, geplet en fijngehakt
zout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Thaise Dressing: 4 el verse limoensap 3 el olijfolie 1 el sesamolie
1 el sojasaus een flinke schep bruine suiker 1 el verse gember, geschild en fijngehakt half teentje knoflook, in dunne plakjes 1 verse rode peper, van zaadjes ontdaan en dungesneden 1 flinke handvol verse koriander en basilicum, gehakt

Dressing van Mosterd en Kruidenazijn: 6 el olijfoile 2 el dijon mosterd 2 el rode of witte wijnazijn 1 afgestreken tl zout 1 tl zwarte peper uit de molen

Dressing van olijfolie en citroensap: 2 el citroensap 5 el olijfolie Zout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Dressing van kerstomaatjes: 1 theekop vol rijpe, gewassen kerstomaatjes fijngehakt half teentje knoflook, in dunne plakjes 6 el olijfolie 2 el rode wijnazijn 1 handje vol verse basilicum, geplet of fijngesneden Snufje chilipoeder zout en zwarte uit de molen Voor niet vegetariers nog 2 ansjovisfilets gehakt toevoegen.

Ouderwetse gehaktballen

Voor 4 ballen: (ik draai er er 8 kleinere balletjes van)

500 gram rundergehakt of half om half gehakt
Vers en grof gemalen zwarte peper
Ca. 2 theelepels zout
1 ui
1 rauw ei
1 afgestreken theelepel nootmuskaat poeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
beetje olie



Bereiding:
Snipper het uitje fijn en fruit het in een beetje olie tot het bruin begint te worden. Mag redelijk bruin worden maar natuurlijk niet verbranden.

Doe ondertussen de gehakt, het ei, ca. 2 theelepels zout (een beetje afhankelijk van wat je een theelepel vindt) en de kruiden in een kom en meng deze goed.

Meng zodra de uitjes bruin zijn deze door de gehakt en maak daar 4 ballen van.

Bak de ballen in ca. 30 minuten in een beetje olie of margarine in een open pan. Eerst even op hoog vuur rondom mooi bruin bakken en daarna op een laag vuurtje gaar laten worden.

Af en toe de ballen draaien en goed opletten dat ze niet aanbranden. Geen water toevoegen tijdens het bakken. We willen immers gebakken gehaktbal en geen soepballen.

maandag 17 mei 2010

Tortillawraps met kaasvulling

Ingrediënten voor 2 personen

1 rode paprika
2 eetlepels olie
1 teen knoflook
2 lenteuitjes
100 gram mais uit blik
2 eetlepels gehakte koriander of peterselie
1 dl kookroom
100 gram roomkaas
4 tortillas
8 eetlepels tomatenketchup
1/2 eetlepel chilipoeder
enkele druppels tabasco
50 gram geraspte kaas



Voorbereiding

Snijd de paprika in kleine blokjes. Bak ze in de hete olie met het uitgeperste teentje knoflook. Hak de lenteui fijn en bak deze 2 minuten mee. Schep de uitgelekte mais erdoor. Voeg 1 eetlepel van de verse kruiden en de kookroom toe en verwarm zachtjes. Schep de roomkaas erdoor en laat deze smelten. Verwarm intussen de tortillas volgens de aanwijzingen op de verpakking.



Bereidingswijze

Verdeel de vulling over de tortillas. Rol ze op en leg ze in een ovenvaste schaal. Schep er de tomatenketchup vermengd met het chilipoeder en tabasco overheen en strooi er de geraspte kaas overheen. Zet het gerecht even onder de hete grill totdat de kaas licht gesmolten is. Strooi de rest van de verse kruiden erover.

Serveertips

Lekker met een komkommersalade.

zondag 16 mei 2010

Dit gaan we morgen eten

Spaghetti met spinazie

Ingredienten:

500 gram spaghetti
750 gram spinazie a la creme
500 gram rundergehakt
1 pakje kruidenkaas
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
peper zout

Bereiding:

Fruit 1 teentje knoflook in de olijfolie.
Rul het (runder) gehakt tot deze goed gebakken is.
Voeg naar smaak evt. zout en peper toe.
Voeg nu de spinazie a la creme toe en laat deze mee bakken tot de blokjes gesmolten zijn.
Voeg als laatste de kruidenkaas toe en laat alles nog 5 minuten bakken/ koken.
Kook de spaghetti ongeveer 8 minuten tot deze beetgaar is.
Dien de spaghetti op een bord en doe de saus hierover heen.
Voeg tot slot de geraspte kaas erover heen.

Helaas lusten mijn kinderen niet alles, maar deze zullen ze zeker lekker vinden.
Zelf doe ik er nog pijnboompitjes over.

Sangria

Sangria met basilicum

Witte sangria

zaterdag 15 mei 2010

Crisis Cake

De Vijf Minuten Magnetron Crisis Cake is daar!
Scharrel snel de volgende ingredienten en benodigdheden bij elkaar:



1 grote soepkom of mok
1 eetlepel
3 eetlepels zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels suiker
2 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels zonnenbloemolie
2 eetlepels melk
1 ei

Lees verder..

Zelf friet maken

Ingrediënten:


- Aardappelen (niet te weinig!)
- Zout
- Frituurvet of een plantaardige oliesoort
Benodigdheden:

- Pan (een elektrische frituurpan is handig)
- Vergiet
- Schep om de patat uit de pan te scheppen (of een mandje natuurlijk)
- Keukenpapier
- Schone theedoek



Bereiding:

1 Schil de aardappelen en was ze. Snijdt de aardappelen in reepjes (je zou hier een patatsnijder voor kunnen gebruiken) en leg de reepjes zo'n 30 minuten in water met zout. Hierdoor komt de zetmeel los van de aardappel waardoor de frietjes minder snel aan elkaar zullen plakken.

2 Spoel de aardappelreepjes goed af en droog ze af met een schone theedoek. Verwarm ondertussen het vet of de olie tot 150 graden Celsius (het vet is goed als een stukje brood dat je er in gooit rustig begint te bakken). Bak de aardappelreepjes totdat deze gaar zijn (afhankelijk van de exacte temperatuur en de soort aardappel kan dit 6 tot 10 minuten duren). Schep de patat (want dat is het nu toch al wel geworden!) uit de pan in een vergiet en laat uitlekken.

3 Verhit het vet tot 180 graden Celsius (het stukje brood bakt nu gelijk heel erg hard) en bak de patatjes totdat deze goudbruin zijn (afhankelijk van hoe lang je ze de eerst keer heb gebakken kan dit zo'n 3 tot 6 minuten duren).

dinsdag 11 mei 2010

Ching-He Huang

Chinese Food


Chinees koken in een handomdraai Culinair programma waarin Ching-He Huang je op een simpele manier heerlijke Chinese gerechten leert koken.

Ching-He Huang is de ster in de moderne Chinese kookkunst. Ze demonstreert klassieke gerechten in een nieuw jasje, waarvan de bereiding voor iedereen is weggelegd.
Haar vele tips en trucs maken het koken van Chinese lekkernijen makkelijker.
maandag 17-05, 16:35 uur . RTL 4
Ching-He Huang, het nieuwe gezicht van de Chinese keuken op tv, geeft onze favoriete Chinese gerechten een nieuw jasje met gebruik van verse, goed verkrijgbare ingrediënten. Zo laat zij zien hoe gezond, licht en simpel Chinees koken kan zijn.




De recepten die in de BBC-tv-serie Chinese Food Made Easy werden gemaakt, zijn in Veel lekkers uit China! in acht hoofdstukken ondergebracht: van Favoriete afhaalgerechten, tot Dumplings, dim sums en noedels, en van Street food tot Feestelijke gerechten.

zondag 9 mei 2010

gevulde tomaten

Bereiding: 35 minuten

Keuken: Italiaans

Aantal personen: 6





6 stuk(s) Vleestomaten
2 teentje(s) Knoflook
2 stuk(s) Sjalotjes
450 gram Verse spinazie
200 gram Creme fraiche
1 snufje(s) Zout en peper
5 eetlepel(s) Olijfolie
2 eetlepel(s) Pijnboompitten
50 gram Belegen kaas
1 snufje(s) Paprikapoeder





- Snijd de kapjes van de tomaten en hol de tomaten uit, zet het vruchtvlees apart. - Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper en zet ze omgekeerd weg. - Bak de pijnboompitten voor de garnering bruin. - Klop de crème fraiche los met de kaas. - Verwarm de ovengrill. - Verhit de olijfolie in een wok en fruit hierin de knoflook en het sjalotje. - Voeg de pijnboompitten toe en bak ze even mee. - Schep de spinazie en het vruchtvlees van de tomaten erdoor totdat spinazie is geslonken het vocht verdampt is. - Vul de tomaten met het spinazie mengsel en verdeel de crème fraiche/kaasmengsel over de tomaten. Strooi er een vleugje paprika poeder over. - Zet de tomaten onder de grill totdat de vulling goudbruin is. Serveren: - Op ieder bord een bedje van verse spinazie, daarop de gevulde tomaat en strooi er nog wat extra pijnboompitten overheen.

woensdag 5 mei 2010

2e weekend juni naar London

Lekker ff weg. Ben nog niet thuis in de Engelse keuken. Breakfast is toch een mijlpaal. Is van de worsten en eieren.Toch..??

dinsdag 4 mei 2010

Huzarensalade

Ingrediënten:


Benodigd voor 4 personen:
750 g aardappelen
1 appel
5 augurken
1 kbl doperwtjes/worteltjes
4 el mayonaise
1 ui
1 gekookte Gelderse worst
4 el zilveruitjes

Voor de garnering:
2 hard gekookte eieren
2 tomaten
augurkjes
zilveruitjes
mayonaise

Bereiding:

Snijd de Gelderse worst in kleine blokjes.
Schil de aardappelen.
Kook de aardappelen.
Laat de aardappelen afkoelen.
Maak de aardappelen fijn.
Laat de doperwtjes/worteltjes uitlekken.
Snij de worteltjes in kleine stukjes.
Hak de appel fijn.
Hak de augurkjes fijn.
Hak de zilveruitjes fijn.
Hak de ui fijn.
Meng alles luchtig door de aardappelen.

Vermeng de mayonaise met het augurkennat.
Schep dit door de huzarensalade.

Laat de smaak een uurtje intrekken.

Garneer de salade met bijv. tomaat, augurk, zilveruitjes en hardgekookt ei.

Serveer de salade op kamertemperatuur met stokbrood.

maandag 3 mei 2010

Penne met doperwten en ham

Ingrediënten:

15 g boter
300 g doperwten (diepvries)
400 g penne (of fusilli)
200 ml slagroom
150 g gekookte ham, in reepjes
5 lente-uitjes, in ringetjes
75 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden:

Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook voor de pasta. Laat intussen in een braadpan met dikke bodem de boter smelten. Doe de bevroren doperwten erbij. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat in 10 minuten zachtjes gaar smoren, halverwege een keertje roeren. Doe de pasta in het kokende water. Doe de room, de ham en de lente-uitjes in de pan bij de doperwten. Zet het deksel weer op de pan en laat alles op laag vuur 5 minuten warm worden tot de pasta klaar is. Proef of de pasta gaar is. Giet de pasta af en doe de pasta dan in de pan met de saus. Maal er wat peper boven en hussel alles goed door elkaar. Schep in vier borden. Laat iedereen er aan tafel zelf geraspte kaas over strooien.
Lekker met een verse salade.



Variatietip

Voeg tegelijk met de room en de ham een eetlepel in dunne reepjes gesneden verse muntblaadjes toe.




Het recept 'Penne met doperwten en ham' is afkomstig uit Pastasauzen.

Koken met Karin

zondag 2 mei 2010

Spaanse danseres.

Benodigdheden:


* cakejes
* Papieren cakevormpjes met stippen (Hema)
* gel pennetjes
* Danseresje (zie afbeelding)


Beschrijving:

Print de danseresjes ( alleen de bovenlijfjes), knip deze uit en plak tegen een gel pennetje aan.

Leg over het cakeje een papieren cakevormpje (als rokje van de spaanse jurk)

Tot slot steek je het pennetje (met het geprinte bovenlijfje van de danseres) door de papieren rok in de cakejes.

Hele leuke traktatie

Papieren puntzakjes, frietjes chips (pomtips van Smiths) spekken (ronde gele), plastic vorkjes.



Knip het bovenste stukje van de frietzakjes af, dan zijn de zakjes minder diep. Doe de chips erin, leg het spekje erboven op en stop er een vorkje bij KLAAR! Je kan ook een langwerpige chocospek erbij doen (lijkt frikandel)
 
Rick en Jardell hebben hier al meerdere keren op getrakteerd. De kinderen vonden het lekker en het is snel klaar te maken.

Spaghetti Carbonara

Ingredienten:

450 gram spaghetti, 1,6 deciliter melk, 1,5 deciliter room,
zout en peper,, 2 plakjes doorregen spek, in reepjes, 1 eetlepel
kappertjes, 4 eierdooiers.


Bereiding:

De spaghetti met wat zout in ruim water gaar koken,
afgieten, onder de hete kraan afspoelen en uit laten lekken.
De melk en room in een steelpan verhitten en met zout en
peper op smaak brengen.
Het spek en de kappertjes aan het melkroommengsel toevoegen
en 1 minuut verhitten.
De uitgelekte spaghetti door de saus roeren en goed
door laten warmen.
De eierdooiers in een kleine kom klutsen en aan de
hete spaghetti toevoegen; goed roeren en met een houte lepel
en serveren.

Hier noemen de kinderen het Witte spaghetti.

Moussaka

Moussaka