vrijdag 30 april 2010

Sate van varkenshaas

Ingrediënten:
750 gr varkenshaas
1 el bruine basterdsuiker
1 el citroensap
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember
1 tl komijn
1 el koriander
1 tl kerrie
1 tl zout

± 30 satéprikkers



Voorbereiding:

Snij de varkenshaas in repen. Pureer de ui in een keukenmachine. Voeg knoflook en citroensap toe. Doe het uienmengsel in een grote schaal. Roer er gember, komijn, koriander, kerrie, zout, suiker en citroensap door. Roer het vlees erdoor en bewaar het 8 uur afgedekt in de koelkast, af en toe doormengen. Laat het vlees uitlekken en bewaar de marinade.

Bereiding:

Week de satéprikkers 30 minuten in water en rijg het vlees eraan.

Rooster onder een matig hete grill of op de barbecue gaar. Draai de stokjes regelmatig en besmeer ze een paar keer met de uienmarinade.

Zodra de tempratuur weer op loopt, zal dit recept op de bbq liggen.  Ik haal vaak het bbq vlees bij de Maros. Echt goed maar soms mis ik de echte kruiden.En wil ik iets van mij zelf op de bbq.

Uiensoep van de Lachende Koe

De uiensoep van de Lachende Koe
Ingredienten:


500 gr uien
1 l water
100 gr oude kaas
1/5 stokbrood
20 gr boter
50 gr tomatenpuree
zout, peper, peterselie en bieslook

Bereidingswijze:

Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.

Zet een koekenpan met daarin boter op en fruit de uienringen licht aan.

Voeg de tomatenpuree hieraan toe.

Giet op het mengsel wat bouillon en roer het geheel goed door.

Breng het mengsel over in een hoge pan en zet deze op een laag vuur.

Breng de soep op smaak met zout en peper en laat hem drie kwartier trekken.

Was en hak de peterselie en bieslook.

Snijd het stokbrood en rasp de kaas.

Schenk de soep in soepkommen en leg in iedere kom een stukje stokbrood.

Strooi hierover wat geraspte kaas en zet de soepkommen vervolgens een kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Strooi, als de kaas gesmolten is, voor het serveren nog wat gehakte peterselie en bieslook over de soep.

De gewone Griekse salade




Met de traditioneel Griekse geitenkaas feta kun je heerlijk salades maken.


300 gram feta kaas
200 gram zwarte olijven
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels azijn
3 tomaten
2 groene paprika's
1 snufje oregano
1 ui
1 snufje zout
1 komkommer

Was de tomaten en de komkommer onder een koude kraan en snijd ze in stukken. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snijd ze in stukjes. Snijd de ui in ringetjes. Voeg alle groenten bij elkaar in een kom en voeg hier de olijven, de azijn, de olie en het zout aan toe. Meng de groenten goed door elkaar heen. Voeg de feta kaas toe en strooi oregano over het gerecht.

donderdag 29 april 2010

Gazpacho Andaluz

2 sneetjes oud witbrood, weken in azijn
3 cc water
3 etlps witte wijn azijn
500 gr tomaten ,ontveld en in stukjes
1 kleine komkommer, geschil en in stukjes
2 groene parika's, in stukjes
1 ui in stukjes
2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
1 dc tomatensap
1 dc olijfolie(de duurdere is het lekkerste)
zout en suiker naar smaak
4 gekookte eieren, in stukjes.(is voor de garnering)

Pureer alles(behalve ei) tot een gladde soep voeg water en tomatensap toe, tot gewenste dikte en smaak.
Meer knoflook zal de soep pittiger maken.
Ei is de garnituur op de soep. Ook kun je ham en tomaat toevoegen.


Een soep waar je van houdt of niet!

woensdag 28 april 2010

Ik ben wel fan van Boursin

 Boursin .
Dit is het favoriete Boursin recept van onze kinderen:

1 hele kipfilet in stukjes gesneden
2 uien in stukjes
1 klein blik perziken in stukjes
1 teentje knoflook in kleine stukjes
zout
peper
2 pakjes Boursin

Kip gaar braden samen met de ui. Knoflook,zout en peper toe voegen. Boursin er door roeren wanneer dit vloeibaar is, perziken toevoegen en opwarmen. Lekker met basmatie rijst en een salade.

taarten maken

taartenworkshop

dinsdag 27 april 2010

Kip kerrie kersentaart

Kip kerrie kersentaart
Ingrediënten voor 4 personen

500 gram kipfilet, 200 ml.creme fraiche, grote pot kersen op lichte siroop zonder pit, blikje croissantdeeg, zakje geraspte kaas, zakje kerriesaus, kerriepoeder naar smaak

Hulpmiddelen

Rond bakblik.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bereidingswijze

Snijd de kipfilet in blokjes van ca. 2 cm. Bak deze met wat kerriepoeder in een koekepan licht bruin en gaar. Laat de kersen uitlekken in een vergiet. Doe de creme fraiche en de kersen bij de kip. Doe het zakje kerriepoeder (niet aanmaken)er ook bij. Meng alles goed door elkaar. Vet het bakblik in. Bekleed het blik met het croissantdeeg, leg op de bodem een laagje geraspte kaas. Vul het bakblik met het kipmengsel, nog een laagje geraspte kaas, vouw het deeg over het kipmengsel. Zet het bakblik in de oven, ca. 20 minuten.

Serveertips

Snijd het in punten. Geef er een salade bij.

maandag 26 april 2010

Wraps

Pinksterweekend gaan we met een club naar de Ardennen. Lekker  ff tussen uit. Zaterdagavond mag ik wraps maken. Ik heb een paar lekkere recepten maar ben op zoek naar meer.

-wraps
-philadelfia
-mosterd
-rucola
- kipfilet(vleeswaren)

Bestrijk een wrap met mosterd en philadelfia, rucola en tot slot de plakjes kipfilet. Rol op en snij in stukjes.

De zalmvariatie:

-wraps
-zalm(vacuumverpakt)
-ijsbergsla
-roomkaas met kruiden.

Bekleed de wrap met deze ingredienten.

Deze heb ik van smulweb. Echt heel lekker.

Koken in Zeeland

Lijkt mij een geweldige uitdaging. Ga er toch maar eens werk van maken.

dinsdag 20 april 2010

Tortilla

1 teen knoflook in kleine stukjes
2 kleine uien in kleine stukjes
1 groene paprika in kleine stukjes
1 rode paprika ook in kleine stukjes
200 gr aardappelen, gekookt en in kleine stukjes
6 eieren
100cc creme fraich
200 gr pittige kaas, geraspt
3 eetlepels bielook
zout en peper

Bak knoflook, paprika en ui in olie gedurende enkele minuten. Eieren, creme fraich, bieslook, kaas, zout en peper door elkaar. Roer de aardappelen en iets afgekoelde groente er door.
Doe het mengsel in een vorm en bak de tortilla in 40 min. gaar, in een oven op 200 graden.

Lekker met allioli (spaanse knoflook mayo)

Shoarmataart

Dit is al weer even geleden dat ik deze taart gemaakt heb. Langzaam komen de ingredíenten weer boven. Geen bladderdeeg maar croissantdeeg, bananen..kerrie of knoflook.
Dit weekend wil ik deze taart weer maken en zal ik het recept op de blog zetten.
Zondag hebben we een overleg, voor het Pinksterweekend. We gaan met 10 volwassen en 8 kinderen naar de Ardennen dat weekend. En eten staat toch wel bovenaan. We gaan dan de boodschappen verdelen onder het genot van een hapje en drankje. Ik ga de hartige taarten maken en de shoarma taart stond nog niet op mijn blog maar zit wel in mijn hoofd.

woensdag 14 april 2010

krabsalade

1 pakje surimi sticks (nep krabsticks )
4 hard gekookte eieren
mayonaise
zout
peper
 
Eieren hard koken. Surimi sticks samen met het ei prakken. 4 eetlepels mayo toe voegen. Naar smaak zout en peper.
Nee, er mist iets. Een beetje pit. Misschien dan maar een uitje erbij doen.  En met dit mes gaat het prima.En zo vind ik de krabsalade lekkerde.

maandag 12 april 2010

Deze is van Linda

Empanadas van de chef (jaja) met gehakt, ook superlekker!


-olie
-500 gr gehakt
-1 theel. paprikapoeder
-0.5 theel. rode perpervlokjes (of hete peperpoeder, chili)
-0.5 theel. komijnpoeder
-1 ei, losgeklopt



Maak de vulling van tevoren, zodat het "koud" in de bladerdeeg gaat.
Bak de uien in de olie tot ze zacht zijn. Bak in een andere pan het gehakt met de kruien. Meng het met elkaar en zet even in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden. Leg de bladerdaaglapjes op de bakplaat en vul ze met het gehaktmengsel. Vouw er 3hoekjes van en bestrijk ze met eigeel. Bak ze 20 tot 25 min tot ze goudbruin zijn.
Nou, ik ben benieuwd, het is echt lekker en niet moeilijk. Succes!

Groetjes, Linda
 
Dit recept staat nog steeds in mijn favorieten map. Maar nog niet zelf gemaakt. De recepten die op deze blog komen heb ik zelf al eens gemaakt.

Gepaneerde garnalen

18 grote gepelde zoutwatergarnalen ( die van de Aldi!)
100 gram paneermeel
1 eetlepel fijn gesneden peterselie
1 theelepel zout
peper
3 eetlepels bloem
150 mililiter melk
Zonnebloemolie
Houten coctailprikkers (AH heeft tapasprikkers)

Meng paneermeel, zout, peper en peterselie door elkaar. Maak een papje van de bloem en melk. Rijg een garnaal aan de prikker en haal deze eerst door het bloempapje, daarna door het andere mengsel. Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en frituur hier de garnalen in.

Favoriet Frankrijk recept

Gamba's(crevette's) zijn in Frankrijk niet zo duur en makkelijk op de Skottle te maken.
Hier ons eigen recept:
1 kilo gamba's

1 glas witte droge wijn
5 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 teentje knoflook.

Meng dit door de gepelde gamba's. Uurtje laten staan en bakken maar.

Makkelijke hapjes

Ingrediënten:
blikje ananas
ontbijtspek

Bereiding:
rol de stukjes ananas in de ontbijt spek
bak de stukjes tot ze bruin zijn
warm zijn ze lekker maar koud zijn ze ook heerlijk

Ingrediënten:

8 plakjes rookvlees (grote plakken)
1 pakje smeerkaas
2 theelepels Provençaalse kruiden



Bereiding:


Roer de kaas met de kruiden door elkaar. Leg de plakken rookvlees op een broodplank, spuit er toef kruidenkaas op. Rol het rookvlees om de kaas en leg deze rollen in de koelkast om op te laten stijven. Snijd van de vleesrolletjes schuine plakken met een dikte van 1 cm en serveer dit met een prikker.

Meer makkelijke hapjes:  smikkelen.hyves.nl

Hele lekkere dressing

Dressing maken van 1 deel sherryazijn met 3 delen olijfolie, tijm naar smaak en 1 eetlepel honing. Het maken van de dressing gaat het gemakkelijkst in een potje met deksel.(oud jampotje).Schud de dressing goed door elkaar. Als de honing niet goed wil mengen, zet het potje zonder deksel een paar telen in de magnetron.

Deze dressing past prima bij veel verschillende sla soorten.

zondag 11 april 2010

Lekkere taarten

Binnenkort een cursus taarten decoreren.
Het zijn echte kunststukjes die je kan maken. Volgende week mag ik ook los gaan..
En zal zeker mijn taarten laten zien.

donderdag 8 april 2010

De lekkerste aïoli

Aïoli
Ingrediënten voor 4 personen
2 eieren
1 tl zout
2 el witte wijnazijn
3 tl mosterd
5 teentjes knoflook (afhankelijk van de grootte en je smaak)
400 ml zonnebloemolie

Hulpmiddelen
Staafmixer of keukenmachine

Voorbereiding
Pel de knoflook en snijd grof
breek de eieren en laat in de keukenmachine of maatbeker vallen

Bereidingswijze
Voeg de mosterd, azijn en knoflook toe en schenk de olie erop
pureer en klaar!

Serveertips
Heerlijk met stokbrood, salade, omelet (of spaanse variant: tortilla), frittata, patatas bravas en nog veel meer...

En is dus gewoon heel simpel maar lekkerrr!!

Week van de restaurant

2 x per jaar zetten (de duurdere) restaurants hun deuren open voor het 'gewone' publiek. Eind augustus weer de mogelijkheid om in een duurder restaurant voor een betaalbare prijs eten.

heel gemakkelijk maar ook heel lekker

1 pak verse pasta
2 pak(jes) Boursin(of verse kruidenroomkaas)
1 pak(jes)gerookte zalm
2 uien

Ui snipperen. Zalm in stukjes snijden. Ui zacht laten worden en zalm hierbij voegen. 2 minuten op laag vuur bakken. 2 pak(jes) Boursin erbij en warm maken. Ondertussen de pasta koken.
Lekker met een salade.

Pannenkoekendag


Pannekoekendag is alweer voorbij maar hier nog hele lekker recepten.

kaasplateau

Kaas gaat er bij altijd in. Maakt niet uit op welk tijd stip maar een verse boterham met kaas vind ik heel lekker en ook een cracker met een plakje cheddar vind ik zalig.
Dit is een handige link voor een kaasplateau.

Spinazie feta taart


ingrediënten
6 plakje(s) hartigetaartdeeg of bladerdeeg
1 pakje(s) bladspinazie
1 stuk(s) ui
2 teentje(s) knoflook
4 stuk(s) eieren
2 eetlepel(s) creme fraiche
50 gram geraspte oude kaas
2 eetlepel(s) pijnboompitten
150 gram cherrytomaatjes
150 gram feta kaas

bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de hartigetaartdeeg/bladerdeeg uit de diepvries en laat deze ontdooien. Rooster de pijnboompitten even in de pan.

Snij de ui in kleine stukje en fruit deze samen met de knoflook in een pan. Voeg hierbij de spinazie en laat het even pruttelen.

Kluts de eieren met de creme fraiche en peper en zout naar smaak in een kom. Voeg eventueel een eetlepel pesto toe.

Roer dit mengsel door de spinazie en voeg de geroosterde pijnboompitten en de gebrokkelde feta kaas toe. Goed roeren en op het vuur laten staan tot het gestold is.

Een springvorm invetten en bekleden met de hartigetaartdeeg/bladerdeeg. De inhoud van de pan in de springvorm gieten. Eventueel cherrytomaatjes (half doorgesneden) er bovenop leggen en zachtjes indrukken. Als laatste de geraspte kaas erover strooien en de randjes van het deeg omvouwen.

Ongeveer 3 kwartier in de oven. Je kunt de taart zowel warm als koud serveren.
Hartige taarten kun je ook gemakkelijk invriezen.